اختلال شخصیت نمایشی
Dramatic personality disorder
اصطلاح نمایشی از کلمه ی لاتین به معنی هنرپیشه به دست آمده. بعضی از افراد احساسات و رفتار خودشان و حتی گاهی ظاهرشان را بسیار شورانگیز ابراز می کنند و این ابزارها به صورت کاملا افراطی است که در زمره هی افراغد مبتلا به اختلال شخصیت نمایش قرار می گیرند.
آنان در تمام رفتارهای روزمره خود حالت ها و ویژگی های کاملا نمایشی را نشان می ده۸ند. گاهی اوقات آنان با افرادی که هیجان پذیری بالایی دارند اشتباه گرفته می شوند اما چیزی که آنها را از هم متمایز می کند ماهیت زودگذر و فریبنده بودن آن هیجان است. افراد نمایشی برای فریب دادن دیگران آن هیجانات افراطی را نشان می دهند و نا از روی احساس واقعی شان. این اختلال در زنان نسبت به مردان شایع تر است.
ویژگی های افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی:
وقتی کانون توجه نیستند به شدت ناراحت می شوند.
برای جلب توجه دیگران از ظاهر بدنی خود استفاده میکنند
بسیار تلقین پذیر هستند
گفتار آنها شدیدا کلی است. ( به جزییات توجه ندارن)
تعاملاتشان با وسوسه های جنسی یا رفتارهای تحریک آمیز مشخص می شود
هیجانات آنان سطحی است و به سرعت تغییر می کند
خودنمایی می کنند و کاملا شخصیت نمایشی دارند
افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی به شدت علاقه دارند که کانون توجه همگان باشند و از این موضوع لذت می برند. و اگر چنین نباشد به شدت ناراحت می شوند و حتی ممکن است دست به هرکاری بزنند تا به هدف خود برسند. ( غش کردن ، اغواگری جنسی،تمارض و ..)
آنان بیش از حد به ظاهر خود اهمیت می دهند، عشوه گر به نظر می رسند، دنبال تحسین و تایید دیگران هستند، دنبال ارضای نیازهای و امیالشان هستند و با کوچکترین محرک، واکنش غیر عادی و اغراق آمیز مانند گریه کردن نشان می دهند.
روابط آنان با دیگران کاملا سطحی است اما این رایطه را خیلی صمیمانه توصیف می کنند. به خاطر تلقین پذیر بودنشان ، به راحتی تحت ناثیر قرار می گیرند و دنیا را به صورت یک کل ( امپرسیونیستی) تصور می کنند.
رابطه داشتن با افراد نمایشی بسیار سخت و دشوار اغست و باعث می شود افراد دیگر از آنان فاصله بگیرند . به همین دلیل به شدت در روابط میان فردی خود دچار مشکل هستند و نمی توانند یک رابطه زناشویی موفق را تجربه کنند. آنان که به احتمال زیاد دچار دلبستگی نا ایمن هستند، به طور مداوم دنبال حمایت و تایید همسرشان ، پارتنر خود و یا دوستان هستند.
آنان از تحریف های شناختی شان رنج می برند. یکی از اصلی ترین عقاید آنان این است که فکر می کنند بی کفایت هستند و نمی توانند تنهایی از پس زندگی شان بربیایند. این فرض باعث می شود آنان فمر کنند که باید کسی را در زندگی پیدا کنند تا او بتواند این بی کفایتی را برایشان جبران کند.